is toegevoegd aan je winkelwandje.
DE VIJF KWALITEITSKENMERKEN VAN PROTEÏNEPOEDERS
DE VIJF KWALITEITSKENMERKEN VAN PROTEÏNEPOEDERS
Als je een aankoop doet, wil je er zeker van zijn dat je productkeuze goed is voor jou, goed voor je gezin en goed voor moeder aarde. We zijn heel dankbaar dat onze community dezelfde zorgen en verwachtingen heeft als wij. Het is belangrijk om nauwkeuriger te zoeken naar echte kwaliteitskenmerken van plantaardige proteïnepoeders. Stel jezelf de vraag: levert jouw proteïnepoeder meerwaarde voor de gezondheid of belast het je lichaam met synthetische zoetstoffen en kunstmatige aroma's? Waar moet je op letten bij de aankoop van veganistische proteïnepoeders?
1. Eiwitten uit kiemgroenten – en dus vrij van antivoedingsstoffen zoals fytinezuur en lectines
Bij Alpha Foods gebruiken we het eiwit van maximaal acht verschillende zaden, waaronder amarant, rijst, lijnzaad, zonnebloempitten en pompoenpitten. In plaats van proteïne-isolaten of -concentraten wordt ons eiwit gewonnen uit gekiemde zaden.
Het kiemen van peulvruchten verbetert de biologische beschikbaarheid en de spijsvertering van voedingsstoffen en speelt daarom een belangrijke rol in de menselijke voeding (1).
Plantaardige proteïne uit uitgekiemde zaden is bijzonder fytinezuurarm en is daarom als een van de zeer weinige eiwitbronnen überhaupt basisch (2). Door het kiemen van de zaden worden ook de vitamine C en het calciumgehalte verhoogd (3, 4). In plaats van dierlijke hormonen voegt het ook een groot aantal waardevolle micronutriënten en secundaire plantaardige stoffen aan de voeding toe.
In tegenstelling tot reguliere merken zijn Alpha Foods dus van nature vrij van anti-voedingsstoffen zoals fytinezuur of lectine.
2. Geen verborgen, niet-aangifteplichtige hulpstoffen
Bij reguliere proteïne-isolaten wordt – om erwten of soja uit de olie te onttrekken – gewerkt met additieven zoals n-hexaan, een naar benzine ruikende vloeistof waarvan wordt vermoed dat hij bij mensen het centrale zenuwstelsel stoort en die niet eens vermeld hoeft te worden (5).
We lossen het probleem op door onze uit Duitsland, Frankrijk en de VS afkomstige kiemen in een behoedzaam proces met behulp van natuurlijke enzymen te bewerken, waarbij de eiwitten aan de kiemen worden onttrokken. Op die manier worden er geen chemische stoffen toegevoegd en behoudt het resulterende poeder de kwaliteit van de grondstoffen en van een groot aantal natuurlijke belangrijke voedingsstoffen.
3. Zonder kunstmatige zoetstoffen zoals aspartaam, sucralose of acesulfaam-K
Alle bekende proteïnepoeders zijn gezoet met synthetische zoetstoffen zoals sucralose of acesulfaam-K. Aspartaam heeft terecht al een slechte reputatie (6), daarom wordt vaak gewerkt met acesulfaam-K, dat de chemische stof 'dichloormethaan' (ook wel DCM genoemd) bevat, waarvan onderzoeken bij mensen een verband konden aantonen met storingen van het kijkvermogen, hoofdpijn, depressie, leverschade, geestelijke verwarring en zelfs kanker (7).
Andere zoetstoffen, zoals sucralose, doden goede darmbacteriën, werken dus tegen de darmgezondheid en het immuunsysteem (8). Maar deze additieven hoeven niet kunstmatig te zijn: Bij Alpha Foods zoeten we ons proteïnepoeder natuurlijk suikervrij met het extract van de steviaplant.
4. Natuurlijk gedistilleerde smaakstoffen van vanille, cacaobonen, bosbessen en andere grondstoffen.
Bij veel fabrikanten worden aroma's synthetisch door ammonium, chinine of lignine geproduceerd (9). Bij Alpha Foods werken we over het algemeen alleen met natuurlijk geëxtraheerde of gedestilleerde (afhankelijk van de soort) aromastoffen die uit de betreffende grondstoffen komen – dus uit bosbessen, aardbeien, uit vanille en cacao om maar een paar voorbeelden te noemen. De basiskennis van de productie en toepassing van aroma's is gebaseerd op eeuwenoude principes, die in de loop der tijd verder ontwikkeld en geperfectioneerd zijn. De technieken voor de vervaardiging van hoogwaardige aroma's worden met de hoogste eisen aan kwaliteit en zorgvuldigheid uitgevoerd om de beste smaak te verkrijgen (10).
5. Natuurlijke stoffen zonder synthetische of dierlijke toevoegingen
Bij conventionele en ogenschijnlijk plantaardige proteïnepoeders wordt de basisgrondstof helaas vaak aangevuld met een groot aantal synthenische hulpstoffen.
Er worden losmiddelen (zoals tri-calciumphosfaat), kunstmatige zoetstoffen zoals sucralose (11) en acesulfaam-K, kleurstoffen en kunstmatige aroma's gebruikt. Zo ontstaat een poeder dat weliswaar 'plantaardige eiwitten' bevat, maar dat geen 'plantaardig product' is.
Om een ronde, lekkere shake met een hoog eiwitgehalte te creëren, heb je altijd meer nodig dan de basisgrondstof. Alpha Foods proteïnepoeder is niet voor 90% plantaardig en verontreinigd met kunstmatige toevoegingen, maar bestaat uit hoogwaardige natuurlijke producten die uitsluitend ingrediënten van 100% natuurlijke oorsprong bevatten. Dat geldt zelfs voor de zoetstof en de smaakmakers. Dat komt dan ook overeen met wat we zelf voor ons en onze gezinnen van een proteïnepoeder verwachten.
De focus en het doel van ons werk waren vanaf het begin de wens en de hoop om eerlijk beter te zijn dan de bestaande merken voedingssupplementen: betere, duurzame grondstoffen en krachtige werkzame stoffen, zinvol en synergetisch gecombineerd en op elkaar afgestemd
Alpha Foods zijn krachtige en tegelijkertijd traditionele natuurproducten waar we allemaal trots op zijn. We gebruiken ze elke dag zelf met een gerust geweten om waarde toe te voegen aan de gezondheid van onze community en onze gezinnen:
Alpha Foods Vegan proteïnen zijn vrij van belastingen, gluten, fructose en lactose. Ze zijn niet alleen veganistisch, maar ook echt plantaardig (d.w.z. vrij van dierlijke EN synthetische ingrediënten) en vrij van genetisch gemodificeerde grondstoffen.
Een vraag die ons daarbij vaak wordt gesteld, is wanneer en hoe we proteïnepoeder moeten innemen en gebruiken. Om deze vraag te beantwoorden, moet eerst worden bepaald welke specifieke gezondheidsdoelen men heeft. Traditioneel kunnen proteïnepoeders heel effectief worden gebruikt voor de onderstaande doeleinden.
1. Afvallen
Eiwitten zijn een van de belangrijkste voedingsstoffen om vet af te breken. De consumptie van een eiwitrijke maaltijd kan de stofwisseling stimuleren en de eetlust verminderen (12).
Dit betekent dat als je een eiwitrijk tussendoortje of shake eet, je later op de dag minder calorieën opneemt (13).
Uit een onderzoek bleek dat mensen die 's middags een eiwitrijke yoghurtsnack namen, 100 calorieën minder innamen bij het avondeten dan mensen die crackers of chocolade als middagsnack gebruikten. De yoghurt, de crackers en de chocolade leverden allemaal hetzelfde aantal calorieën (14).
Om zo effectief mogelijk af te vallen, is het raadzaam om de hele dag rijkelijk eiwitrijke voeding te eten.
2. Spieropbouw
Eiwitten zijn belangrijk om spieren op te bouwen. Om spieren en kracht op te bouwen, moet je meer proteïnen innemen dan je lichaam op natuurlijke wijze afbreekt tijdens conditietraining of gewichtheffen (15).
Wat het beste moment is om proteïne op te nemen voor een optimale spiergroei is een controversieel onderwerp. Fans van fitness raden vaak aan om 15-60 minuten na de training extra proteïne in te nemen. Dit tijdvak wordt het 'anabole venster' genoemd en wordt gezien als het perfecte moment om het beste uit voedingsstoffen zoals proteïne te halen (16).
Recent onderzoek heeft echter aangetoond dat dit venster veel groter is dan we tot nu toe dachten. Volgens de International Society of Sports Nutrition is de inname van proteïne op elk moment tot twee uur na de training ideaal voor het opbouwen van spiermassa (17).
3. Spierverlies voorkomen
Het behoud van de spiermassa wordt belangrijker naarmate we ouder worden. Uit onderzoek blijkt dat mensen na het 30ste levensjaar in elk decennium ongeveer 3-8% van hun spiermassa verliezen. Helaas gaat het verlies van spiermassa gepaard met een hoger risico op breuken en een kortere levensduur (18).
Wetenschappers raden aan om de toevoer van eiwitten gelijkmatig over de dag te verdelen om spierverlies op hogere leeftijd te voorkomen. Dit betekent dat per maaltijd ongeveer 25-30 gram proteïne ingenomen moet worden (19). In een enquête stelden wij vast dat 41% van onze community het proteïnepoeder het liefst mengt met water, 54% met plantaardige melk (54% daarvan havermelk, 32% amandelmelk en 14% sojamelk) en 5% met koemelk. Maar het is ook mogelijk om met onze proteïnepoeders te koken en te bakken, neem gerust een kijkje in onze Academy voor een aantal eenvoudige, voedzame en gezonde recepten.
Probeer ook deze veganistische proteïnerecepten eens – het hoeven niet altijd eiwitshakes te zijn. Als je op de betreffende afbeelding klikt, kom je direct bij het recept met gedetailleerde informatie.
Als ingrediënten voor deze 'koekjes-proteïne-porridge' heb je nodig:
- 75 g havermout
- 30 g Cookie Dough Vegan Protein
- 220 ml warme amandelmelk
- 1/2 tl kaneel
- 1/2 tl vanille
- Een snufje zout
- 30 g pure chocolade
- 1 el hazelnoten
- 1 tl ahornsiroop
- 1 el pindakaas
De ingrediënten voor deze herfstachtige proteïne-ontbijtmuffins zijn:
- 45 g Pumpkin Spice proteïnepoeder
- 110 g bloem
- 35 g havermout
- 1 tl bakpoeder
- 1/2 tl vanille
- 60 g suiker of erythritol
- Een snufje zout
- 2 tl appelazijn
- 180 ml amandelmelk
Bronnen:
1 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4573095/
2 https://www.cabdirect.org/cabdirect/abstract/20093345681
3 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3550865/
4 https://bit.ly/3jIXdId
5 https://jnnp.bmj.com/content/50/3/269.short
6 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5617129/
7 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4314245/
8 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5522834/
9 https://www.researchgate.net/publication/335038491_Vanilla-Natural_Vs_Artificial_A_Review
10 https://www.pure-flavours.com/de/rund-um-aromen/herstellung-von-aromen.html
11 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3856475/
12 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC524030/
13 https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24670946
14 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4190484/
15 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4637912/
16 https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12831698/
17 https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28919842/
18 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3276215/
19 https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19057193/
Maria Da Silva