is toegevoegd aan je winkelwandje.
DRIE KWALITEITSKENMERKEN VOOR PLANTAARDIGE PROTEÏNEPOEDERS
DRIE KWALITEITSKENMERKEN VOOR PLANTAARDIGE PROTEÏNEPOEDERS
Ons wordt vaak gevraagd waarom we eigenlijk naast onze kernproducten, de superfood-elixers, ook proteïnepoeder in ons gamma hebben opgenomen, waar de markt toch al overspoeld wordt door allerlei opties. Met andere woorden: wat onderscheidt Alpha Foods van andere merken en waar moet je over het algemeen op letten bij de aankoop van veganistische proteïnepoeders?
Bij de ontwikkeling van onze proteïnepoeders, die we inmiddels in 8 soorten aanbieden, waren voor ons drie belangrijke criteria bepalend, die ook als maatstaf voor elk ander merk gebruikt kunnen worden.
Uitgekiemde zaden zonder fytinezuur
Alle bekende opties op de markt bieden conventionele proteïnen aan, meestal met een duidelijke focus op erwteneiwitten. Dit betekent dat eiwitten bijvoorbeeld uit erwten worden gewonnen. Dat is plantaardig en ook heel betrouwbaar. Het probleem hierbij is vooral een anti-voedingsstof met de naam fytinezuur. Dit is een secundair plantaardig materiaal dat voornamelijk voorkomt in granen, peulvruchten en vele andere zaden.
Fytinezuur is voor de mens een probleem omdat het de opname van mineralen en sporenelementen remt. Bovendien blokkeert fytinezuur de twee spijsverteringsenzymen pepsine en trypsine, die de mens uitgerekend nodig heeft om eiwitten te verteren. Het resultaat zijn de winderigheid en maagkrampen waarom veel proteïnepoeders bekend staan.
De oplossing is het gebruik van uitgekiemde zaden, want met het kiemproces van het zaad vormt zich in de korrel het enzym fytase. Fytase breekt fytinezuur af en lost het probleem op een heel natuurlijke manier op.
Een ander voordeel van het gebruik van uitgekiemde zaden is het aminozuurprofiel. Aminozuren zijn de belangrijkste reden waarom eiwitshakes zo populair zijn. Door het kiemproces verandert de biochemische samenstelling van de zaden en daarmee ook het aminoprofiel. Juist het gehalte aminozuren dat in plantaardige bronnen vaak ondervertegenwoordigd is in vergelijking met dierlijke bronnen – zoals lysine – is in uitgekiemde zaden zoals rijst duidelijk evenwichtiger dan in conventioneel proteïnepoeder.
Geen synthetische toevoegingen
Het punt dat ons het meest stoort aan conventionele en vermeende plantaardige proteïnepoeders is, naast de eerder genoemde punten, vooral de bewerking met toevoegingen die proteïnepoeders omvormen tot eiwitshakes.
Het begrip 'plantaardige eiwitten' wordt daarbij tot in het absurde doorgetrokken door de grondstof aan te vullen met een groot aantal synthetische hulpmiddelen.
Er worden losmiddelen (zoals tri-calciumfosfaat), kunstmatige zoetstoffen zoals sucralose en acesulfaam-K, kleurstoffen en kunstmatige aroma's gebruikt. Er ontstaat een poeder dat weliswaar 'plantaardige eiwitten' bevat, maar dat geen 'plantaardig product' is.
Om een ronde, lekkere shake met een hoog eiwitgehalte te creëren, heb je altijd meer nodig dan de basisgrondstof. Maar deze additieven hoeven niet kunstmatig te zijn: wij zoeten onze proteïnepoeders natuurlijk suikervrij met het extract van de steviaplant en gebruiken zuiver natuurlijke smaakstoffen die uit bessen, natuurlijke vanille en andere grondstoffen worden gedistilleerd. Daardoor zijn Alpha Foods proteïnepoeders niet voor 90% plantaardig en versneden met kunstmatige toevoegingen, maar zijn het hoogwaardige natuurproducten uitsluitend met ingrediënten die voor 100% van natuurlijke oorsprong zijn en die dus waarmaken wat wij zelf van een proteïnepoeder verwachten.
De belofte van Alpha Foods
- We gebruiken geen verborgen, niet-aangifteplichtige hulpstoffen
- Geen kunstmatige zoetstoffen zoals aspartaam, sucralose of acesulfaam-K
- Vrij van pesticiden, herbiciden, schimmels en zware metalen
- Uiterst zuivere natuurlijke stoffen, vrij van synthetische of dierlijke toevoegingen, kleurstoffen, vulstoffen en hulpstoffen
- Gluten-, fructose-, lactosevrij, veganistisch, zonder gentechnologie
- Vrij van twijfelachtige chemische resten (zoals aceton, N-hexaan, methanol die in de industriële proteïneproductie worden gebruikt)
- Eiwitten van uitgekiemde zaden en vrij van anti-voedingsstoffen zoals fytinezuur
Maria Da Silva