BESTAAT ER VEGANISTISCH COLLAGEENPOEDER?

BESTAAT ER VEGANISTISCH COLLAGEENPOEDER?

Velen van jullie hebben vast al van collageenpoeders als voedingssupplementen gehoord, die eerst in de Verenigde Staten in Hollywood en Californië populair werden en die nu ook steeds populairder worden bij ons. Collageen is een structureel eiwit dat het lichaam zelf maakt. Het komt in veel delen van het lichaam voor, waaronder het haar, de huid, de nagels, het kraakbeen, de pezen, de banden en de bloedvaten. Het houdt de huid elastisch en helpt om de botten krachtig te maken (1). Het is medeverantwoordelijk voor gezonde gewrichten en de elasticiteit of rekbaarheid van de huid en zit in botten, spieren en bloed. Het maakt driekwart van de huid uit en een derde van alle eiwitten in het lichaam.

Collageen wordt ook op natuurlijke wijze in het lichaam geproduceerd door aminozuren, de bouwstenen van eiwitten uit voeding, met elkaar te combineren.

De collageenproductie begint bij de meeste mensen vanaf de late tienerleeftijd of begin 20 af te nemen en neemt jaarlijks af met ongeveer 1%. Het wordt dus steeds moeilijker voor het lichaam om nieuw collageen te synthetiseren. De exacte leeftijd waarop dit proces begint, is echter bij elk individu anders. Ongeacht wanneer dit proces in individuele gevallen begint: het zorgt ervoor dat de huid steeds slapper wordt en er rimpels ontstaan (2). Vanaf een bepaalde leeftijd helpt zelfs de meest intensieve huidverzorging niets meer: de huid heeft gewoon geen fundament meer, de vorm en het volume veranderen en nemen zienderogen af.

Om die reden gebruiken veel mensen nu collageenpreparaten om hun eigen afnemende voorraad aan te vullen met toevoer van buitenaf. Conventionele collageenpreparaten worden altijd verkregen uit runder- of varkensbindweefsel en/of vis, omdat deze bronnen dezelfde aminozuren bevatten als diegene die ons lichaam nodig heeft om zijn collageenstructuur te herstellen. Planten bevatten over het algemeen geen collageen. En inderdaad wekken studies de suggestie dat het mogelijk is om ons lichaam – dat al van nature collageen bevat – door de externe toevoer van collageenpeptiden te helpen om de collageenhuishouding te herstellen (3). Het is aangetoond dat de toevoer van collageen een positieve invloed heeft op de gezondheid van de huid, gewrichtspijn vermindert en botverlies voorkomt (7, 8, 9).

Er bestaat een aantal veganistische voedingsmiddelen dat ook helpt om de collageensynthese van het lichaam te bevorderen. Dit zijn vooral levensmiddelen die rijk zijn aan voedingsstoffen zoals vitamine C, zink en koper interessant, zoals: bonen, sinaasappels, rode en groene paprika's, tomaten, broccoli, volkorenproducten en noten (1).

Welke aminozuren zijn belangrijk voor de collageensynthese?

"Drie aminozuren zijn belangrijk voor de collageensynthese: glycine, lysine en proline", zegt de geregistreerde voedingsdeskundige en schoonheidsexpert Katey Davidson, MScFN, RD.

Glycine is een van de 3 aminozuren die belangrijk zijn om de collageensynthese van het lichaam te verhogen. Het is het belangrijkste niet-essentiële aminozuur bij mensen, dieren en veel zoogdieren en het hoofdbestanddeel van de aminosequentie van collageen.

Glycine is een voorloper van een aantal belangrijke metabolieten (tussenproduct in een biochemische stofwisseling) met een laag molecuulgewicht, zoals creatine, glutathion, heem, purine en porfyrine. Glycine is zeer effectief in het verbeteren van de gezondheid en ondersteunt de groei en het welzijn van mens en dier. Er bestaan bijzonder overtuigende rapporten die de rol aantonen van complementaire glycine bij de preventie van veel ziekten en aandoeningen. Voedingssupplementen met een passende dosis glycine zijn effectief bij de behandeling van stofwisselingsstoornissen bij patiënten met cardiovasculaire aandoeningen, verschillende ontstekingsziekten, obesitas, kanker en diabetes. Glycine heeft ook de eigenschap om de kwaliteit van de slaap en de neurologische functies te verbeteren. In dit overzicht richten we ons op het metabolisme van glycine bij mens en dier en op de recente bevindingen en vorderingen op het gebied van positieve effecten en de bescherming door glycine bij verschillende ziekten (5).

Van glycine is vastgesteld dat het een van de belangrijkste aminozuren is in collageen, maar in feite is elke derde tot vierde aminozuur in het collageen glycine. Deze moet echter in zeer grote hoeveelheden aanwezig zijn in de voeding om aan de behoefte aan collageensynthese te voldoen (6).

Een verhoging van de hoeveelheid glycine in de voeding kan daarom bijdragen aan de ondersteuning van de kraakbeenregeneratie door de collageensynthese te verbeteren, wat kan bijdragen aan de behandeling en preventie van artrose (6). Van lysine profiteert op zijn beurt het menselijk lichaam voor de opbouw van botten, het syntheseren van proteïne en het produceren van collageen door de opname van calcium te bevorderen. Bovendien helpt het bij de productie van verschillende hormonen, antilichamen en enzymen en bij het herstel van weefsel (10).

Hoe slaagt Alpha Foods erin een veganistisch collageen te produceren?

Strikt genomen is er – zoals we in het begin al zeiden – geen vegetarische of veganistische bron van collageen. Zoals alle proteïnen bestaan ook structurele eiwitten zoals collageen uit een heel specifieke aminosequentie. In Vegan Collageen Formation Support (ook verkrijgbaar bij Bol.comAmazon) reproduceren we deze aminosequentie de facto 1:1 – met aminozuren die worden verkregen uit gehydrolyseerd plantaardig zetmeel en melasse in een natuurlijk geavanceerd proces. Formeel is dat weliswaar geen collageen, maar biochemisch is het nauwelijks te onderscheiden van dierlijk collageenpoeder.

 

Waarom bevat de Vegan Collageen Formation Support ook hyaluronzuur en silicea?

Veroudering is een proces van meerdere factoren dat uit twee verschillende en onafhankelijke mechanismen bestaat: intrinsieke en extrinsieke veroudering. De jeugdige huid behoudt zijn elasticiteit en soepelheid door o.a. het hoge watergehalte.

Naast het normale verouderingsproces leiden dagelijkse kleine externe verwondingen tot vochtverlies. Het belangrijkste molecuul voor het vochtgehalte van de huid is het hyaluronzuur, dat een uniek vermogen heeft om water vast te houden (11).

Er bestaan enkele onderzoeken naar de orale inname van hyaluronzuur en deze lijken allemaal vrij positieve resultaten te geven. Uit dit (12) onderzoek is gebleken dat de dagelijkse orale inname van hyaluronzuur meerdere markers van de levenskwaliteit verbetert bij volwassenen met knieartrose. Dit onderzoek concludeerde dat de orale inname van zeer zuiver hyaluronzuur effectief is bij de behandeling van Amerikaanse patiënten met knieartrose.

Silicea is een belangrijk bestanddeel van collageen en werkt als een lijm die zich ophoopt in het collageen en het bindweefsel kracht, flexibiliteit en veerkracht geeft. Silicea creëert ook bindingen tussen de eiwitmoleculen die verantwoordelijk zijn voor het natuurlijke vermogen van de huid om water op te slaan. Dit helpt bij het herstel en de vernieuwing van cellen. Bovendien verhoogt silicea het hydroxyproilinegehalte in het weefsel, een van de 3 aminozuren die nodig zijn voor de collageen- en elastinesynthese. Silicea draagt bij aan de stevigheid en dikte van bindweefsel en kraakbeen, evenals huid, nagels en haar. (13) Het reguleert ook de bloedcirculatie, versterkt de bloedvaten en helpt de huid te regenereren, waardoor het verouderingsproces wordt vertraagd. Het versterkt het haar en helpt het sneller te groeien door het lichaam te ondersteunen bij het creëren van het hormonale evenwicht. (14)

Veel gegevens wijzen erop dat silicea onontbeerlijk is voor de gezondheid. Een gebrek eraan kan leiden tot vervorming van de schedel en het perifere bot, evenals slecht gevormde gewrichten, een verminderd kraakbeen- en collageengehalte en een verstoring van de mineraalmassa in de wervelbotten (15).

Het veganistische alternatief voor dierlijk collageenpoeder
Vegan Collagen Formation Support


Vegan Collageen Formation Support is het eerste echte alternatief voor dierlijke collageenpoeders, voor mensen die waarde hechten aan een duurzame, vegetarische of veganistische levensstijl of die gewoon niet van de smaak van dierlijk collageen houden. Hierin zijn de aminozuren van het conventioneel dierlijke collageen 1:1 gekopieerd. Het is zoals in de meeste andere gevallen dus geen ordinaire collageen booster, maar een veganistische, biochemisch bijna identieke kopie van dierlijke collageen – met hetzelfde effect waarvoor collageen ook zo gewaardeerd wordt door celebrities als Jennifer Aniston. Het poeder is aangevuld met het extract uit bamboe voor synergetisch effectieve, biobeschikbare silicea en onze beproefde laag-moleculaire (ca. 200 kDa) en dus oraal bruikbare hyaluronzuur.

 

Bronnen:

 1. https://www.webmd.com/beauty/vegan-collagen-what-to-know#1
  2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3583892/
  3. https://www.peta.org.au/living/what-is-collagen-and-can-it-be-vegan/
  4. https://www.getthedose.com/blog/does-vegan-collagen-work
  5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5350494/
  6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6153947/
  7. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23949208/
  8. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18416885/
  9. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25314004/
  10. https://bit.ly/3nYe0x1 
  11. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3583886/
  12. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3512263/
  13 https://www.algaecal.com/algaecal-ingredients/trace-minerals/silica/
  14 https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17435951/
  15 https://www.ijsdr.org/papers/IJSDR1907024.pdf
Delen:

Bereidingstijd

Porties

Categorie
Kenmerken

Ingrediënten

Meer over gezondheid en welzijn
Onze meest recente artikels: